AYET-İ KERİME

http://siyasetnamem.blogspot.com.tr/2017/03/islamin-dunyada-yayilmasindan-korkan.html?spref=fb

5 Nisan 2013 Cuma

YENİ ANAYASA İÇİN PARTİLERİN DEDİĞİ

"BİZ TÜRK MİLLETİ" SÜRPRİZİ

İşte parti parti yeni anayasa tasarıları!
Hükümet ve muhalefet partileri, yeni anayasa taslaklarını Meclis'e sundu...

AK Ak Parti Kartal'nin yeni Anayasa'nın Başlangıç bölümü için önerisi aynen şöyle:

"Herkesin insan haysiyetinden kaynaklanan evrensel hak ve hürriyetlere sahip olduğu inancıyla her türlü ayrımcılığı reddeden, kültürel zenginliğimizin kaynağı olan etnik ve dini farklılıklarımıza saygı duyarak müşterek tarihimiz ve değerlerimiz etrafında birlikte yaşama arzusuyla hareket eden biz Türk Milleti; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayanan bu Anayasayı egemen irademizin ifadesi olarak kabul ve ilan ederiz."
   
Partiler, son randevudan önce yeni anayasa taslaklarını meclis anayasa uzlaşma komisyonuna sundu. CHP , MHP ve BDP taslağını açıkladı...

AK Parti taslağını açıklamadı. Ama kulislere yansıyan bilgiler var. İddiaya göre AK Parti'nin önerisinde mevcut anayasanın ilk iki maddesi birleştirilecek. Metindeki "Atatürk milliyetçiliği" ifadesi çıkarılıp yeni madde şöyle yazılacak:

AK Parti'nin 3. maddedeki "Devletin Dili Türkçedir" ifadesinin "Devletin resmi dili Türkçedir" şeklinde düzenlenmesi öngörülüyor. 

6. Madde : "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliği, anayasanın koyduğu esaslara göre yetki, organları eliyle kullanılır" diyor. Muhtemel yeni metin ise şu şekilde:

"MİLLET, EGEMENLİK YETKİSİNİ TEMSİLCİLERİ ELİYLE KULLANIR."

CHP'nin anayasa taslağında Türk milleti ifadesi kaldırıldı; yerine Türk ulusu yazıldı. Bazı maddelerden ise Türk milleti ifadesi tamamen kaldırıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı tanımı yerine ise daha geniş bir anlam taşıyan "Türkiye Cumhuriyyeti Ahalisi" tanımını kullandı CHP.

CHP anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 3 maddesini taslağında korudu. Önerideki eşit yurttaşlık, ulusal bütünlük, gönüllü birliktelik ve direnme hakkı hükümleri ise dikkat çekti. 

Ana muhalefet, mevcut anayasadaki "Devletin dili Türkçedir" ifadesinin yerine "Devletin resmi dili Türkçedir" tanımını yazdı. Dahası müfredat yani eğitim dilinin de Türkçe olduğu ama bunun yanında herkesin anadilini öğrenme hakkına sahip olduğu düzenlendi...

CHP gibi MHP de önerisinde anayasanın ilk 3 maddesini korudu. Türk milleti ve Türk milliyetçiliği kavramlarında ise esnetmeye gitmedi MHP. Ama inkılap kanunlarının müzakere edilip tartışılabileceği belirtildi. 

BDP ise neredeyse silbaştan yazmış anayasayı. BDP'nin taslağında ilk 3 madde tamamen değiştirilmiş; eşitlik vurgusuna sahip radikal eklemeler yapılmış. "Türk" ifadesi, BDP'nin metninde yer almıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı yerine Türkiye halkını öneriyor BDP. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğu ancak herkesin anadilinde eğitim ve kamu hizmeti alma hakkına sahip olduğuna vurgu yapılıyor. 

Yönetimle ilgili ise "Devletin idari yapısı ademi merkezi sistem esasına göre düzenlenir. Devletin toprak bütünlüğüne dokunulamaz" deniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımda

Fotoğrafım
https://www.facebook.com/VAHDED.HOCA SİTEMİZİ ZİYARET EDİP ÜYE OLURSANIZ ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK VERMİŞ OLURSUNUZ ALLAH cc CÜMLE MÜMİNLERDEN RAZI OLSUN.